Een goede contentstrategie is essentieel voor succes

Marcommit_beeldbank_14_2023

Content is een krachtig middel om het verhaal van jouw merk te vertellen en de aandacht te trekken van je doelgroep. Met een constante flow en een mix aan verschillende vormen van content, zorg je ervoor dat je continu van je laat horen. Dat is geen kwestie van af en toe een blog of rapport publiceren. Meer dan eens wordt content op deze manier aangepakt, zonder plan. Maar om met content echt waardevolle resultaten te behalen, is een doorlopende contentstrategie nodig. En zo’n strategie vereist een goede analyse vooraf, een gedegen uitvoering en ten slotte gedragen KPI’s.

Van analyse naar een contentstrategie met resultaat

Om goede content te kunnen creëren is het belangrijk om vooraf te analyseren en je bewust te worden van de omgeving waarin jouw organisatie zich bevindt. Daarom begint een goede contentstrategie met een analyse. Van jouw ideale doelgroep, de belevingswereld van jouw doelgroep, de missende onderdelen in het huidige contentaanbod en natuurlijk de concurrent. Dit alles leidt uiteindelijk tot content met meerwaarde, zowel voor jouw organisatiedoelen als voor jouw doelgroep.

Aan de hand van de analyse bepalen we de waarde van jouw product en/of dienst. Daarbij kijken we naar jouw producten en diensten in relatie tot de uitdagingen waar jouw doelgroep mee te maken heeft. Welke problemen neemt jouw product of dienst weg? Op welke problemen stuit de ideale klant? Door de juiste vragen te beantwoorden komen we uiteindelijk tot de kern van het verhaal. Een verhaal waar jij en je klant elkaar vinden.

Neem contact op

Awareness, consideration, descision 

Met de analyse en jouw verhaal in onze zak scherpen we de doelstellingen aan en gaan we over naar de contentstrategie. In een goede contentstrategie is jouw verhaal of boodschap altijd de basis. Vanuit dit verhaal gaan we vervolgens met jouw doelstellingen in het achterhoofd na op welke manier we dit het beste over kunnen brengen bij jouw ideale doelgroep(en). Een belangrijke leidraad hierin zijn de verschillende fasen waar je doelgroep zich in kan bevinden. In de funnel zie je de volgende drie fasen veel terugkomen:

Voor elke fase in deze funnel geldt dat er een bepaalde soort content is die goed aansluit op de belevingswereld van de klant in die fase. Is jouw doelgroep al op zoek naar een oplossing voor hun uitdagingen? Of moeten ze zich überhaupt nog realiseren dat ze die uitdagingen hebben? Dit maakt veel uit voor de content die je inzet. Een diepgaand, niche whitepaper gaat waarschijnlijk niet werken bij een doelgroep die nog aan het uitzoeken is waar hun behoefte of pijnpunten liggen. Uiteraard kiezen we kanalen die zich het best lenen om die content naar buiten te brengen. Dit kan nieuwsmedia zijn, jouw eigen website, displays voor (retargetting), maar ook social media of email.

Voor elke fase in deze funnel geldt dat er een bepaalde soort content is die goed aansluit op de belevingswereld van de klant in die fase. Is jouw doelgroep al op zoek naar een oplossing voor hun uitdagingen? Of moeten ze zich überhaupt nog realiseren dat ze die uitdagingen hebben? Dit maakt veel uit voor de content die je inzet. Een diepgaand, niche whitepaper gaat waarschijnlijk niet werken bij een doelgroep die nog aan het uitzoeken is waar hun behoefte of pijnpunten liggen. Uiteraard kiezen we kanalen die zich het best lenen om die content naar buiten te brengen. Dit kan nieuwsmedia zijn, jouw eigen website, displays voor (retargetting), maar ook socialmedia of email.

Planning en evaluatie hoort ook bij een sterke contentstrategie

Na afloop en tijdens de contentcampagnecontent, wil je uiteindelijk weten wat het oplevert. Of je doelen zijn behaald, de doelgroep is bereikt en wat successen zijn. Evalueren is cruciaal. Want ondanks dat je wellicht van tevoren alle stappen hebt doorlopen en je content compleet strategisch hebt geanalyseerd voordat je het inzet, kan het alsnog niet het gewenste resultaat brengen. Bijvoorbeeld als je een whitepaper promoot op LinkedIn om leads te werven, maar achteraf blijkt dat het onderwerp van de whitepaper voor je doelgroep toch te niche is. De lessen die je hieruit haalt, zijn mooie aanknopingspunten voor een volgende campagne.

Van analyse naar resultaat. Zo doen we dat bij Marcommit:

Fase 1 analyse
  • Doelgroepsegmentatie
  • Concurrentieanalyse
  • Zoekwoordenonderzoek
  • Gap-analyes
Fase 2 Onderscheidende propositie
  • Contentwaardepropositie
  • Kernverhaal + kernboodschap
  • Doelstellingen aanscherpen
Fase 3 Contentstrategie
  • Middelen bepalen: welke content in welke fase?
  • Kanalen selecteren: waar komt de content het beste tot zijn recht?
  • KPI’s opstellen: hoe gaan we onze doelstellingen monitoren?
  • Planning, distributie en evaluatie

Neem contact op