20 april 2023

Naamsbekendheid vergroten binnen B2B hoe doe je dat eigenlijk?

TWFybGluR29ldGhhbHNfTWFyY29tbWl0X21lZGV3ZXJrZXJzXzAzXzIwMjM=

Marlin Goethals

“Wij willen ook heel graag onze naamsbekendheid vergroten.” Het is vaak het eerste wat mensen in mijn netwerk zeggen als ik vertel dat ik organisaties help met hun marketing- en communicatiedoelstellingen. Dat vind ik altijd leuk om te horen. Wanneer contacten dit namelijk aangeven zijn ze zich ervan bewust dat wanneer de naam van hun organisatie of merk bekend is binnen de doelgroep, de kans groter is dat er wordt gekozen voor hun organisatie, product of dienst. En samen met organisaties werken aan naamsbekendheid vind ik een van de leukste activiteiten in mijn werk. Maar hoe vergroot je je naamsbekendheid binnen de B2B-markt?

Het hebben van een herkenbaar merk is voor organisaties heel waardevol. Uiteraard is het fijn als je gevonden wordt door je potentiële klanten, maar er zijn nog meer voordelen. Met een bekende naam is bijvoorbeeld het voeren van online en offline marketingcampagnes efficiënter en daarnaast zijn (potentiële) klanten vaak bereid om meer te betalen voor een bekende naam. Een naam waarvan ze denken: “daar wil ik mee werken”. Kortom, het wordt tijd om die naamsbekendheid een boost te geven om uiteindelijk jouw potentiële klant te bereiken. En hoe kan je dat beter doen dan met de BIER-methode?

  1. Buyer persona: wie is jouw potentiële klant?
    Je wil graag de potentiële klant bereiken en je hebt ongetwijfeld een idee wie dat is, maar staat dat ook ergens genoteerd? En weet iedereen wie die potentiële klant is? Stap één om echt te kunnen werken aan je naamsbekendheid is precies in kaart hebben wie hij is, oftewel de buyer persona. Organiseer een brainstorm met afdelingen die veel klantcontact hebben. Zij weten precies wat de rol van de buyer persona is, hoe jouw product of dienst hem helpt, wat zijn bezwaren zijn, hoe hij op de hoogte blijft van al het vaknieuws en wat hij in zijn vrije tijd doet. Dit is de interne analyse.

    Vervolgens is het belangrijk om ook een externe analyse te doen door daadwerkelijk met de klant te praten en de antwoorden te toetsen die uit de interne analyse kwamen. Met de resultaten is het mogelijk om een goed beeld te scheppen van de buyer persona.

  2. Interessante content
    Nu je weet wie je potentiële klant is, welke informatie hij interessant vindt en waar hij zich bevindt, is het zaak om hem daadwerkelijk te bereiken. En natuurlijk mét interessante content. Tijdens het in kaart brengen van de buyer persona’s ben je er ook achter gekomen wat de belangrijkste speerpunten en uitdagingen zijn. Door middels content op deze topics in te spelen, creëer je automatisch interessante en waardevolle content voor jouw doelgroep. Let er echter wel op dat je de doelgroep raakt in het hart en niet in het hoofd. Houd in iedere content creatie rekening met de kernwaarden en het bestaansrecht van jouw organisatie en vermijd zoveel mogelijk commerciële uitingen.

    Dus niet: “Bekijk nu de drie voordelen van ons softwarepakket”
    Maar: “Met deze drie tips moeten IT-managers vandaag nog beginnen”

  3. Eén is geen
    Je bent inmiddels interessante content aan het schrijven voor jouw doelgroep, maar het houden bij één blog of één persbericht is onvoldoende. Om je naamsbekendheid te vergroten, is het belangrijk om continu zichtbaar te zijn. Denk maar eens aan het spreekwoord ‘uit het oog, uit het hart’. Ook die gaat op wanneer je je naamsbekendheid binnen B2B wil vergroten. Wees continu zichtbaar!

  4. Resultaat
    Uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk om te weten of jouw organisatie bekend is bij de doelgroep en of de inspanningen die geleverd zijn wel resultaat opleveren. Is de naamsbekendheid inderdaad gegroeid? Om dat te kunnen meten zijn een naamsbekendheidsonderzoek of het meten van de share of voice op een topic goede methodes. Vooraf meten hoe de vlag erbij hangt is daarbij wel essentieel. Vervolgens meet je na de inspanningen het resultaat en is zichtbaar of de naamsbekendheid inderdaad is gestegen.
TWFybGluR29ldGhhbHNfTWFyY29tbWl0X21lZGV3ZXJrZXJzXzAzXzIwMjM=
Contact

Meer weten?

Marlin GoethalsManaging director

Publicaties

Andere artikelen