23 februari 2023

Drie interviewtechnieken zodat jij jouw verhaal zo goed mogelijk kan vertellen

Tijdens een interview is er altijd sprake van een strakke en duidelijke rolverdeling. De journalist stelt vragen aan de interviewkandidaat, die de vragen vervolgens op zijn of haar beurt beantwoordt. Hoewel je als interviewkandidaat voorkennis hebt over het onderwerp en de richting van het interview, weet je natuurlijk nooit precies welke vragen de journalist gaat stellen. Een heikel punt, want hoe bereid je jezelf dan precies voor op een interview? Allereest stel je natuurlijk de kernboodschappen en de hoofdpunten van je verhaal op, maar wat kan je nog meer gebruiken? Precies, interviewtechnieken! Aan de hand van deze technieken zorg jij er namelijk voor dat de journalist de vragen stelt die jij wilt horen. Hieronder lees je meer over dé drie interviewtechnieken: hooking, bridging en flagging.

1. Hooking 

Met deze eerste interviewtechniek creëer jij tijdens het interview een podium voor jouw kernboodschap. Dit doe je door met jouw antwoord op een vraag een vervolgvraag bij de journalist te forceren. Deze vervolgvraag beantwoord je uiteraard met jouw kernboodschap. Het is hierbij belangrijk om jouw verhaal goed voor te bereiden en van tevoren na te denken over welke onderwerpen een mogelijk haakje zouden kunnen bieden. Dit kun je heel simpel doen door terug te redeneren vanuit de kernboodschap. Wanneer jouw kernboodschap bijvoorbeeld gericht is op het voordeel van cloudmigratie voor potentiële klanten en het verschil dat jouw organisatie kan maken, zul je in het antwoord op de voorgaande vraag moeten aankaarten dat on premise data in een tijd van hybride werken simpelweg geen optie meer is.

2. Bridging 

Als zo’n opstap niet voldoende is om jouw kernboodschap in het interview te verwerken, is er altijd nog de tweede interviewtechniek genaamd bridging. Deze interviewtechniek doet precies wat het woord zegt, namelijk een brug slaan van een niet relevante vraag naar een relevante vraag. Bridging doe je aan de hand van het volgende ABC’tje. Acknowledge, allereerst beantwoord je de vraag zeer kort en bondig. Daarna sla je de brug naar het voor jouw interessante onderwerp, de B van bridging, door bijvoorbeeld te zeggen “een ander punt wat hierbij een grote rol speelt is…”. Waarna je vervolgens jouw bijdrage met de C van contribution, kunt leveren en je boodschap kunt overbrengen.

3. Flagging 

De laatste interviewtechniek die ik wil bespreken is flagging. Hiermee benadruk je de belangrijke punten in jouw verhaal met signaalwoorden of zinsdelen als “het belangrijkste punt is…”. Ook hierbij is het weer van belang om je verhaal goed voor te bereiden. Pas hierbij wel op dat je jezelf als expert blijft positioneren en je verhaal niet te commercieel maakt. Niemand zit namelijk te wachten op een expert die zijn eigen product aanprijst.

Met de interviewtechnieken hooking, bridging en flagging zorg je er dus niet alleen voor dat jij jouw verhaal tijdens het interview vertelt, maar onderstreep je ook de belangrijke onderdelen van je verhaal en omzeil je de onderwerpen waar je liever niet over praat. Door het gebruik van deze technieken komt jouw verhaal niet alleen beter uit de verf, maar houd je ook meer controle over het interview en creëer je meer kansen om jouw boodschap in het interview te noemen.

Publicaties

Andere artikelen